Svarainiai. Sodinimas ir priežiūra

Svarainiai yra labai malonaus saldžiarūgščio skonio, turi daug vitaminų ir antioksidantų. Dėl ypatingo skonio ir gausos naudingų vitaminų ir antioksidantų yra labai mėgstami sodininkų. Taip pat svarainiai ne tik skanūs, bet ir labai gražūs krūmai, pavasarį pasidengiantys ryškiai raudonais (kai kurios veislės žydi oranžine, balta ir netgi žalia spalva) žiedais, gražios struktūros krūmas, lengvai prigyja ir puikiai auga. 

Vietos parinkimas ir sodinimas.  svarainius reiktų sodinti ankstyvą pavasarį arba rudenį. Svarainiams reiktų parinkti saulėtą vietą, jam tinka sunki dirva, tad drąsiai galite sodinti į sunkų neutralų priemolį. Svarainių šaknys puikiai prasiskverbia į dirvą netgi iki 1,5m į gylį, dėl to svarainių nereiktų dažnai ir gausiai laistyti. Svarainiai yra šiauriniai augalai, tad puikiai pakenčia šaltį, netgi kuo šaltesnė žiema ir pavasaris, tuo gausiau derės svarainiai. 

Tręšimas. Svarainiai labai mėgsta kalio trąšas, tad gausesniam derėjimui, galima patręšti kalio turinčiomis trąšomis. Jeigu pats krūmelis skurstantis, reiktų patręšti pavasarį azoto turinčiomis trąšomis arba galvijų mėšlu. Tik būkite atsargūs ir tręškite azoto trąšomis tik pavasarį, kadangi trešiant rudenį azoto trąšomis, yra tikimybė suskatinti krūmelio vegetaciją į žiemą.

Genėjimas. Svarainius geriausia genėti rudenį. Kaip ir kitiems vaiskrūmiams, svarainiams reiktų nugenėti pažeistas šakeles, tankinančius ūglius, taip pat visas šakeles, kurios daugiau nei 5 metai, kadangi daugiausiai dera trimetės šakos. Visos naujos šakelės paliekamos negenėtos iki pavasario. Genėjimas, jeigu yra poreikis, tęsiamas pavasarį. Šiuo metu labiau galime formuoti patį krūmą, taip, kad būtų jums gražu. Jeigu yra tuštumų, nukerpame šakeles iki 5 pumpuro. Jaunos šakelės, kurios paliktos rudenį, genimos iki 2-3 pumpuro, kad suformuotų kelias šakeles. Svarainiai puikiai pakenčia genėjimą, tad galite savo krūmeliams suteikti bet kokią formą 🙂