trąšos gausus derlius

Rudeninis tręšimas. Kada, kuo ir kaip tręšti vaismedžius ir vaiskrūmius?

Rudeninis tręšimas yra ne mažiau svarbus vaismedžiams ir vaiskrūmiams nei pavasarinis tręšimas. Taigi, kokias trąšas rinktis ir kuo tręšti sodą rudenį? Dažniausiai rudenį sodą tręšiame mineralinėmis trąšomis, kad per šaltąjį periodą, lyjant ir sningant mineralai po truputį tirptų ir pasiektų šaknis. Pirmiausia, tiek vaismedžiams ir vaiskrūmiams normaliam vystymuisi ir geram derėjimui reikia fosforo ir kalio mineralų. Taigi, reiktų rasti tokių trąšų, kurios būtų gausios fosforo ir kalio arba tręšti atskirai fosforu arba kaliu. 

Fosforas yra svarbus vaismedžiams ir vaiskrūmiams tuo, kad dalyvauja angliavandenių apykaitoje. Trūkstant fosforo, augalai pasidengia tamsiai raudonomis ir tamsiai violetinėmis dėmėmis ( persiliejančiomis į rudumą), ūgliai ir lapai auga labai silpnai. Taip pat mažai fosforo gaunantys augalai krauna mažai pumpurų, pavasarį silpnai žydi ir mažai mezga. Dažnai būna, kad ir užsimezgę vaisiai nubyra. Gaudami daugiau fosforo sodo augalai greičiau subręsta, sutrumpėja jų vegetacijos periodas. Todėl tikrai patariame rudenį patręšti sodą fosforo trąšomis.

Labai svarbus yra ir kalis, nes trūkstant šio mikroelemento, sodo augalai pasidaro itin laibi, jiems trūksta mikroelementų, iš ko galėtų nokinti ir sirpinti uogas ir vaisius. Kalis tarpininkauja anglies dvideginio asimiliacijai ir angliavandenių judėjimui augale, todėl trūkstant šio mikroelemento, vaisiai ir uogos būna mažesnės, dera labai negausiai.

Kitas ne mažiau svarbus mikroelementas yra kalcis, ypač šis mikroelementas svarbus kaulavaisiams. Šis mikroelementas labiau atsakingas už baltyminę sintezę augaluose, todėl trūkstant šio elemento, augalų šaknys negali formuotis tinkamai. Ypač kalcis svarbus kaulavaisiams, nes jo dėka gali būti reguliuojamas dirvos PH, kadangi kaulavaisiai yra šarmingesnių dirvų gerbėjai.

Šie trys mikroelementai būtų pagrindiniai patręšti vaismedžius ir vaiskrūmius jūsų sode. Taip pat reiktų atskirti, kur galėtumėte dėti daugiau šių trąšų, o kur jų visai nereiktų. Todėl tokiems rūgščią dirvą mėgstantiems augalams kaip šilauogės, patartume naudoti atskiras, būtent jiems skirtas trąšas.

Taip pat šiuo metu prekyboje galite įsigyti trąšų, praturtintų ir kitais mikroelementais, tokiais kaip magnis, boras, siera, geležis ir kitais, kurie prie dviejų pagrindinių trąšų (fosforo ir kalio) augalams bus kaip geras papildas. Iš paminėtų mikroelementų ypač svarbus yra magnis, kuris yra sudedamoji chlorofilo dalis ir turi didelę reikšmę anglies dvideginio asimiliacijai.

Kiti mikroelementai, tokie kaip boras, cinkas, taip pat turi nemažą reikšmę sodo augalams ir vaismedžiams augti ir gausiai derėti. O jų pradeda trūkti, nes vaismedžiai ir sodo augalai toje pačioje vietoje auginami ilgesnį laiką, todėl paima šiuos elementus iš dirvos, o pakartotinai sunaudoti susikaupusių įvairiuose organuose šių elementų negali.

Kada? Kada būtų galima tręšti. Labai paprasta – visą rudenį ir netgi žiemos mėnesiais, jeigu jie yra šilti. Augalai auga vienoje vietoje ilgą periodą, kartais neduodant pailsėti žemei, ir vėl sodinami nauji, tad norint, kad augalai būtų sveiki ir gautų visų reikalingų mikroelementų, reikia juos tręšti nuolat.

Taigi, patartume pirkti trąšas, kurios jau yra suderintos ir sukomplektuotos jūsų sodui tręšti rudenį. Jos turi labai mažai azoto arba iš vis jo nėra, kas leidžia augalams gauti reikalingų mikroelementų, bet neskatinti jų vegetacijos žiemos periodu.

Rūpinkitės savo sodu ir lai jis jus džiugina geru derliumi ir sveikata!!! 🙂