avietes

Avietės: kada geriausia sodinti?

Geriausias metas sodinti avietes, gervuoges ir kitus vaiskrūmius yra ruduo. Ypač tinkamas spalio mėnuo, kuomet pradeda gelsti pas jus augančių obelų lapai. Tačiau puikiai tiks ir ankstyvas pavasaris – kovas ir balandis, taip pat kuomet dar sodai nežydi ir obelys nepradėjusios savo vegetacijos. Vazone augintus augalus galima sodinti visu šiltuoju periodu nuo kovo iki lapkričio.
Renkantis avietes pirmiausia reiktų nusimatyti, kiek jūs norėtumėte jų pasodinti. Ar tai avietynas jūsų šeimai pavalgyti, ar norėtumėt jų daugiau ar mažiau. Visada verta prisiminti, kad derliaus surinkimas ir perdirbimas irgi yra didelė darbo dalis, todėl pravartu gerai susiplanuoti plotą ir pasodintų ūglių kiekį. Dažniausiai šeimai pavalgyti ir susirinkti užtenka 2,5×2,5 metro ploto, sodinant apie 20 aviečių ūglių. Geriausia pasirinkti skirtingas veisles ir veisles su skirtingu derėjimo periodu, kad kuo ilgiau turėtumėte uogų. Vasarinių aviečių geriau turėti mažiau nei remontantinių. Remontantinės avietės – tai vėlyvesnės avietės, kurios duoda kelis derlius, pradeda rugpjūčio mėnesį ir duoda uogas iki pat šalnų. Taigi, vasarinių aviečių siūlome rinktis mažiau, nes vasara toks metas, kada yra daug kitų uogų, atostogos ir ne visada yra randama laiko ir noro pasimėgauti avietėmis. Taip pat dėl įdomumo ir spalvų gausos pravartu rinktis ir kelis geltonų aviečių krūmus.
Jau susiplanavus vietą ir žinant kiekį, kurio reiktų, tuomet reikia pasirinkti sodinukus. Geriausia rinkti sodinukus jau su sumedėjusia apatine stiebo dalimi, gausiomis šaknimis, nukirptas (nes nenukirptos, su uogomis ir lapais, ypatingai, alina krūmą ir kitais metais jis gali būti nederantis, kol sustiprės šaknynas). Avietės geriausiai auga silpnai rūgščiame priesmėlyje. Kasmet po krūmais verta verta įterpti perpuvusio mėšlo arba durpių, gerai ir gausiai palaistoma. Dėl priežiūros verta įsiminti, kad remontantinių aviečių pirmamečiai ūgliai geriausiai ir gausiausiai dera, todėl po derėjimo būtų gerai senus ūglius nukirpti.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į geltonąsias avietes. Jos yra auginamos ir prižiūrimos taip pat kaip ir raudonos. Jų kaip ir raudonųjų būna tiek vasarinių, tiek remontantinių veislių. Jos taip pat būna saldžios ir kiek rūgštokos, spalvos taip pat skiriasi nuo skaisčiai geltonų iki tamsesnių oranžinių.
Vasarinės avietės tiek raudonos, tiek geltonos sirpsta birželio pabaigoje ir liepą. Remontantinės ant apatinių antramečių ūglių negausias uogas sukrauna tuo pat metu kaip ir vasarinės, tačiau gausiai nokinti derlių pradeda ant pirmamečių ūglių apie rugpjūčio vidurį ir dera iki stipriųjų rudeninių šalnų.
Produktyviausi aviečių krūmai būna 8-10 metų (gali augti ir 25 metus, tačiau ne taip produktyviai). Taigi po 8-10 metų senus krūmus patariama pakeisti naujais ūgliais. Sodinti į kitą vietą, kadangi toje pačioje vietoje gali sunkiai augti ir sirgti. Parinkti vietą aviečių auginimui taip pat labai svarbu. Tai turėtų būti saulėta, gerai vėdinama vieta, drėgna, bet neužmirkstanti. Dažniausiai ir labiausiai paplitusios ir labiausiai tinkamos vietos yra prie tvorų ar sienų, taip ūgliams suteikiama užuovėja ir šiluma.

Parašykite komentarą